Mijn naam is Erik Dam, erkend coach en eigenaar van Ergonad coaching & training.
Ik geloof oprecht dat wanneer je zelf bepaalt wat je doet en hoe je leeft. Zelf dus de regie voert over je leven. Dat je dan beter in staat bent om je doelen te bereiken.

Is dat moeilijk? Helemaal niet, iedereen heeft het in zich! Daar ben ik van overtuigd! Het is prachtig om te ontdekken hoe dit werkt. Waar iemands potentie ligt en hoe je door, soms kleine veranderingen in je gedrag, beter in staat bent om je doelen te bereiken. Als professioneel coach help ik coachees graag om die regie te pakken zodat ze vervolgens beter in staat zijn hun doelen te bereiken. Connectie met anderen, er voor hen kunnen zijn en iets voor hen betekenen zijn hierbij voor mij de belangrijke drijfveren. Dat is voor mij dan ook de belangrijkste reden dat ik coach ben geworden.

Mijn Coaching is gericht op mensen die zichzelf willen ontwikkelen en actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen.
Of je nou van plan bent om een eigen bedrijf op te starten, je wil van baan veranderen, of starten met een opleiding. Soms wil je gewoon wat anders met je leven. Je komt dan altijd voor veranderingen te staan waarbij gerichte keuzes maken belangrijk is. Dat moet je zelf doen, Jij bepaalt! Jij beslist!

Dat je moet wikken en wegen lijkt me logisch, dat je realistisch en kritisch moet zijn is vanzelfsprekend. Dat je zelfvertrouwen nodig hebt is belangrijk maar om dromen te verwezenlijken moet je vooral je hart volgen!

Vaak ben je geneigd om te doen wat anderen vinden dat je moet doen of wat je juist niet moet doen. Ik ben van mening dat jij je niet moet laten leven door je omgeving. Leef je leven met volle teugen. Kies bij alles wat je doet juist vanuit je hart en gebruik vervolgens je verstand.
Kies voor je zelf, jij bent de enige die dat kan!

Jij bent de kapitein op je eigen schip.
Ik ben graag je bootsman.
Zeilend naar een nieuwe toekomst,
recht vanuit je hart.

‘Ik had dit veel eerder moeten doen!’ zei Jan, die als pluimveehouder stopte met zijn onderneming. ‘Ik haal veel meer voldoening uit mijn leven nu ik als Amanuensis werkzaam ben op een scholengemeenschap.’ Ik ben je nog steeds dankbaar voor je ondersteuning, coaching en begeleiding waardoor ik de stap naar een ander leven heb durven nemen. Je hebt me op het pad gezet om uiteindelijk Amanuensis te worden. Hierover had ik nooit eerder nagedacht.’

Jan belt mij af en toe nog. Hij heeft dan vaak een naam van iemand waarmee hij heeft gesproken en mij als coach vervolgens heeft aanbevolen bij deze persoon. Dit heeft met enige regelmaat geleid tot nieuwe klanten.”

Het mensen op een nieuw spoor zetten en hen vervolgens zelf de regie leren te voeren om hun doelstellingen te verwezenlijken. Dat ze zelf in staat zijn rust te creëren en de harmonie terug te vinden. Dat is in de kern het mooiste wat je kan doen als coach. Onlosmakelijk is hieraan gekoppeld connectie met de ander.

Mijn achtergrond als coach
Als coach help ik mensen (vaak zijn dat mensen die vastlopen in hun werk of startende ondernemers) die worstelen met het bepalen van een bepaalde richting waarmee zij uiteindelijk in staat zijn om hun doelen te verwezenlijken. Hiernaast bied ik ook studie- en beroepskeuzeadvies als dienst aan en geef ik verschillende workshops waarbij bouwen aan zelfvertrouwen centraal staat.

Ik ben opgeleid als professioneel coach en heb ruim 20 jaar werkervaring in dit vak. Hiernaast beschik ik over levenservaring dat laatste is denk ik wel het belangrijkste.

De rode draad voor wat betreft mijn achtergrond is gericht op mens en werk. Na het succesvol afronden van de opleiding Personeel en Arbeid ben ik gaan werken in de uitzendbranche. Ik was 5 jaar intercedent en 5 jaar manager waarbij ik vooral vestigingen, van de grond af, heb opgezet.

Vanaf 1997 ben ik gaan werken als (loopbaan)coach bij USG Restart en volgde ik, met succes, een opleiding tot loopbaancoach. De eerste vijf jaar heb ik vooral boeren begeleid die, noodgedwongen, moesten stoppen met hun bedrijf. De doelstelling was een nieuw toekomstperspectief als ondernemer of als werknemer. Hierna ben ik vooral betrokken geweest bij begeleiding en training van mensen in outplacement-, re-integratie en verandertrajecten.

Ik heb voor verschillende grote opdrachtgevers gewerkt waaronder LTO Nederland, Akzo-Nobel, Nationale Nederlanden, Defensie, Politie en het UWV. De afgelopen jaren begeleid ik ook veel startende ondernemers bij het opzetten van hun bedrijf. In 2004 ben ik, naast mijn werk als coach bij USG Restart, gestart met mijn eigen bedrijf Ergonad. In eerste instantie begeleide ik vooral studenten die op zoek zijn naar een passende opleiding. Zelf heb ik onlangs nog de opleiding tot professioneel coach gevolgd bij ICM en succesvol afgerond. Hierdoor ben ik nu ook erkend coach en heb ik een ST!R keurmerk (www.stir.nu).

Sinds 2016 ben ik volledig zelfstandig en bied ik ook trainingen en coaching aan startende ondernemers, werkzoekenden en mensen burn-out klachten.

Door mijn brede kennis van coach-methodieken en werkervaring ben ik in staat snel te schakelen als coach. IK ben gespecialiseerd in verandertrajecten en gedragsanalyses, die ik vaak als procesversnellers gebruikt in mijn werk. Hierdoor kan er een goed beeld worden geschetst van wat iemand in zijn mars heeft. Waar kwaliteiten en vaardigheden liggen en wat de valkuilen zijn. Op basis hiervan kunnen vervolgstappen genomen worden en wordt er gecoacht. Als coach gebruik ik mijn intuïtie, wat mij betreft, ben ik zelf het belangrijkste instrument.

In mijn dagelijks werk als zelfstandig ondernemer is coaching dus een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik help mensen zelf te leren richting te bepalen waardoor zij hun doel kunnen bereiken. Dit doe ik door, bij wijze van spreken, een tijdje met hen mee te drijven op hun vlot.
Naar hen te luisteren en samen met hen te proberen de weg te vinden om hun doel te bereiken.

Ik coach ook veel i.c.m. wandelen. Het Springendal in Ootmarsum en Heerinckhave bij Fleringen zijn hierbij voor mij favoriete gebieden om te wandelen. Verbinding met anderen en hen ondersteuning kunnen bieden, waardoor zij beter in staat zijn om hun doelen te bereiken, is voor mij een belangrijk levensthema. Connectie met anderen en hen verder kunnen helpen is voor mij de belangrijkste reden dat ik coach ben geworden. Het voelt niet als werken het is een passie!

Neem gerust contact met me op en maak vrijblijvend een afspraak: 06-51695168 of info@ergonad.nl. Je kunt natuurlijk ook via het contactformulier contact met mij op nemen.